keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Kirkastamo herätti valtakunnallista kiinnostusta

Innovative & creative cities and people SUMMIT 11.-12.4.2012, Porvoo

Innovaatioverkosto, Luovien alojen verkosto, Työ- ja elinkeinoministeriö sekä Posintra Oy järjestivät yhdessä kevään innovatiivisimman ja luovimman kevättapaamisen Porvoossa, jossa teemana oli luova kaupunki. Puhujavieraina olivat professori Robert Kloosterman Amsterdamin yliopistosta, professori Ari Hynynen TTY:ltä, projektipäällikkö Antti Lippo Green Building Council Finlandista, Espoon kaupungin kulttuurijohtaja Georg Dolivo ja suurlähettiläs Bruce Oreck, Yhdysvaltain Suomen suurlähetystöstä.

Porvoo SUMMITin tapahtuma-areenana oli valmistumassa oleva Porvoon Taidetehdas. SUMMITiin osallistujina pääsimme etuoikeutetusti tutustumaan sisustus- ja viimeistelyvaiheessa olevaan taloon. Lisätietoja: www.taidetehdas.fi

Ohjelmassa oli myös Innovaatioverkoston, Luovien alojen verkoston, Luova Suomen ja Luova tila -yhteistyöfoorumin verkostotapaamiset. SUMMITiin osallistui innovatiivisia ja luovia aluekehittäjiä ympäri Suomea. 

Lue lisää Luova Suomi sivuilta:  Innovatiivinen ja luova kaupunkikehitys sekä verkostot kohtasivat Porvoo SUMMITissa http://www.luovasuomi.fi/article/1183.


Kirkastamosta valtakunnallinen toimintamalli?

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Niina Hattunen esitteli verkostotapaamisessa KuTu - kulttuurista tulevaisuutta -hankkeessa (2011-2012) toteutetun Kirkastamo-pilotin. 

Kirkastamo on uusi ja erilainen toimintatapa, jonka keskeisenä tavoitteena on kulttuuri- ja luovien alojen toimijoiden, yritysten ja itsensä työllistäjien alkuvaiheen yritys- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen. Toimintatapana on asiakaslähtöisyys, joka pohjautuu luottamukseen, sitoutumiseen ja pitkäjänteiseen neuvontaprosessiin. Joustavaa organisaatiota ja pidempään yhteiseen sitoutumiseen sopivaa mallia tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän.  

Kirkastamo prosessi on osallistuville yrityksille ja itsensä työllistäville sparrausta ja kynnyksen yli johdattamista, ja tavoitteena on yritysten ja itsensä työllistäjien omien kehitystavoitteiden kirkastaminen sekä jatkopolun löytäminen. Yritysten ohella elinkeinotoimintaa harjoittavat yhdistykset ja työryhmät sekä opiskelujensa ohella yritystoimintaa suunnittelevat opiskelijat ovat voineet osallistua pilottivaiheen toimintaan samoin kriteerien. 

Kirkastamon toimintatapaan sisältyy erityisen vahvasti monialainen yhteistyö, ketteryys ja valtakunnallinen monistettavuus. Kirkastamo on palvelu, joka täydentää muuta yrityksille suunnattua perusneuvontaa. Sen tavoitteena on alkuvaiheen yritys- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen ja ensivaiheen tunnusteleva-neuvonta, jonka pääpaino on suunnitelmien kirkastamisessa. 

Kirkastamolle ollaan parhaillaan hakemassa KOKO-hankkeessa toteutetun pilottivaiheen jälkeistä jatkorahoitusta, jolloin pohjoiskarjalaisesta mallista voitaisiin monistaa valtakunnallinen toimintatapa. Kirkastamo herätti paljon kiinnostusta valtakunnallisten verkostojen jäsenissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti