tiistai 27. syyskuuta 2011

Turun Logomo, Seinäjoen Rytmikorjaamo ja Lapuan Vanha Paukku!

Tutustuminen Turun Logomoon KOKO Luovien alojen verkostotapaamisessa Turussa 13.-14.9.2011 (www.luovatalueet.fi)

Turun Logomo on luovan talouden, taiteen ja kulttuurin tapahtumakeskus, joka toimii vanhassa konepajassa vain 700 metrin päässä Turun torilta. Tällä hetkellä Logomo toimii Turun kulttuuripääkaupunkivuoden pääareenana. Osa Logomosta on työn alla, ja kokonaisuus valmistuu vuoteen 2014 mennessä. Lisätietoa Turun Logomosto löytyy osoitteesta: www.logomo.fi.


Business breakfast Rytmikorjaamolla 15.9.2011: www.frami.fi/bbrytmikorjaamo

Pääsin kurkistamaan Seinäjoen Rytmikorjaamon Business breakfastia 15.9.2011, jonka vieraana oli Carina Räihä aiheellaan "Oman elämän huipulle!". Räihä saapui Rytmikorjaamon ensimmäiseen business breakfastiin puhumaan yhteistyön merkityksestä ja elämänmuutoksen mahdollisuuksista: "Olen aina etsinyt elämääni seikkailua ja haasteita. Jos asiat sujuvat liian helposti enkä opi enää uutta, kyllästyn." Näin toteaa Carina Räihä, yrittäjä ja vuorikiipeilijä, ensimmäinen suomalainen nainen Mount Everestillä.

Tilaisuuden järjestivät Frami Oy (www.frami.fi) osana koheesio- ja kilpailukykyohjelmaa (KOKO).Seinäjoen Rytmikorjaamo: http://rytmikorjaamo.com/

Seinäjoen Rytmikorjaamo on monipuolinen ja erilaisia ikäryhmiä kokoava luovien alojen kohtaamispaikka. Rytmikorjaamossa toimivat sulassa sovussa yrittäjät, tutkijat, kehittäjät, opiskelijat ja muusikot.  Talosta löytyy tiloja bändikämpistä konttoreihin ja lisäksi käytettävissä on mehukkaasti sisustettuja neuvottelutiloja, myymälätiloja, aula ja ravintola sekä hulppea klubi, joka vetää peräti tuhat kuulijaa.

Rytmikorjaamo on saneerattu Seinäjoen entiseen postiautovarikkoon. Uusi nimi viittaa sekä talon menneisyyteen rasvamonttuisena verstaana että nykyisyyteen rytmin korjaajana ja alueen rytmimusiikkiosaamisen ja tapahtumatuotannon vahvistajana.


Lapuan kulttuurikeskus Vanha Paukku  Patruunatehtaasta kulttuurikeskukseksi: www.vanhapaukku.fi

Valtion patruunatehdas perustettiin Lapualle vuonna 1923. Huhtikuussa 1976 Lapua kohtasi kansallisen surun, kun 40 tehtaan työntekijää menehtyi räjähdyksessä. Onnettomuuden jälkeen toimintoja alettiin vähitellen siirtää pois Lapuan keskustasta, ja viimeiset toiminnot siirrettiin uudelle alueelle 1990-luvun puolivälissä.

Hiljaiselon jälkeen Lapuan kaupunki osti tyhjilleen jääneet tehdaskiinteistöt, ja alue muutettiin kulttuuri- ja yrityskeskukseksi. Tänä päivänä kulttuurikeskuksen alueella toimii kaupungin kirjaston ja kulttuuritoimen lisäksi musiikki- ja kansalaisopistot, tehtaanmyymälöitä, eri alojen yrityksiä ja yhdistyksiä, teatteri, kuntosali, elokuvateatteri ja lounaskahvila. Lisäksi Lapuanjoella liikennöivällä jokilaivalla on kotisatama Vanhan Paukun alueella. 


Kulttuurikeskuksen aluetta kehitetään koko ajan ja vielä entisöimättömiä rakennuksia laitetaan vähitellen kuntoon eri käyttötarkoituksia varten. Pihapiirin vanhaan puutaloon on suunnitteilla mm. järjestötalo. Alkuperäiset Patruunatehtaan rakennukset ovat suojeltuja kohteita ja henkivät näin edelleen tehdasaikojen tunnelmaa ja oikean "Paukun henkeä".   


Kokemuksia kotiin

"Turun Logomo, Seinäjoen Rytmikorjaamo ja Lapuan Vanha Paukku antoivat hyvän näkymän vanhoista, tehdasrakennuksiin rakennetuista kulttuuritiloista. Nähtyjen kulttuurikohteiden perusteella voi sanoa, että Joensuun Kortteli 48:n kaltaisia vanhoja puutalokortteleita ei ole muualla Suomessa – ei ainakaan kaavailussa käytössä. Useimmat kulttuuri- ja luovien alojen keskukset rakennetaan vanhoihin tehdas- tai yrityshalleihin. Tämänkin vuoksi voi sanoa, että Joensuun Kortteli 48 tulee olemaan ainutlaatuinen luova osaamisyhteisö ja kaupunkilaisten kohtaamispaikka.” Näin matkakokemuksiaan kiteyttää Joensuun kaupungin projektikoordinaattori Sirpa Hyttinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti