keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Pietarin benchmarking-matka 19.-23.10.2011


Pietarin benchmarking-matka yhdessä Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun Creative Managers -hankkeen sekä Pohjois-Karjalan kulttuuri- ja luovien alojen toimijoiden ja harrastajien kanssa.
Matkakohteina:
  • Suomi-talo ja Suomen Pietarin instituutti
  • Pushkinskaya 10
  • Deboshir Film Studija ja Sasha Bashirov
  • St. Petersburg State University of Film and Television
  • Mitki-galleria ja Mitja Shagin
  • AST ja Sergei Astakhov
  • Glavklub: Zhenja Fjodorov ja Zorge
  • Taitelijaresidenssi 


Suomi-talo ja Suomen Pietarin instituutti: http://www.instfin.ru/fi
 

Suomen Pietarin instituutti on suomalaisen ja venäläisen kulttuurin kohtauspaikka Pietarissa. Se edistää Suomen ja Venäjän välistä kulttuuri- ja tiedeyhteistyötä. Instituutin toimitila ja kirjasto sijaitsevat Suomi-talossa Pietarin ydinkeskustassa. Instituutti järjestää näyttelyitä, konsertteja, seminaareja ja muita tapahtumia sekä tukee suomen ja ruotsin kielten opiskelua ja harrastusta. Instituutti toimii osana Suomen kulttuurivientijärjestelmää. Se suunnittelee ja toteuttaa Venäjän-vientihankkeita, sekä osallistuu myös EU:n ja Itämeren alueen kulttuuriyhteistyöhön.

Pushkinskaya 10: http://en.p-10.ru/

Pushkinskaya 10 on 20 vuotta sitten taidekäyttöön vallattu kortteli Pietarin keskustassa uuden ja vanhan Nevskin kulmassa. Kontaktihenkilö meillä toimi johtaja Igor Orlov. Pushkinskaya on iso kulttuuri- ja taidekeskus, jossa riitti ihmeteltävää pitkäksi aikaa.

Deboshir Film Studija ja Sasha Bashirov: http://www.deboshirfilm.ru./

Päivän kolmantena vierailukohteena oli venäläinen kovanluokan näyttelijä Aleksander (Sasha) Bashirov ja hänen Deboshir Film Studija. Sasha Bashirov on yksi Venäjän kuuluisimmista elokuvanäyttelijöistä. Hän on näytellyt yli 60 elokuvassa, hänellä on oma elokuvakoulu ja lisäksi hän järjestää vuosittain pidettävää elokuvafestivaalia. Seuraava festivaali on nimeltään Pure dreams XIV ja se järjestetään Pietarissa 10.–15.11.2011.
  
Pietarin valtiollinen elokuva- ja televisioalan yliopisto

Pietarin elokuva- ja televisioalan yliopisto on Venäjän johtava alan oppilaitos. Yliopistolla on pitkät perinteet ja he ovat erittäin kiinnostuneita hakemaan Suomesta yhteistyökontakteja. Venäjän TV- ja elokuva-alan suurin haaste on alan rahoituksen keskittyminen Moskovaan. Venäjällä – ja etenkin Pietarissa – on paljon hyviä ideoita, mutta rahoitus on vähäistä. Tämän vuoksi Pietarin elokuva- ja televisioalan yliopisto on erittäin kiinnostunut kansainvälisestä yhteistyöstä, jotta sisällöllisesti merkittävät ideat näkisivät päivänvalon yhteistyön tuloksena.

Mitki-galleria ja Mitja Shagin

Mitki (Mitkat) on 1980-luvun puolivälissä perustettu taiteilijaryhmä, joka on kansainvälisesti tunnetuin pietarilainen kuvataideryhmä. Sen jäsenkunta on vaihtunut vuosien varrella, mutta koko ajan sen toiminnassa on säilynyt sama poikkitaiteellisuus, innovatiivisuus ja huumori. Mitkat ovat pitäneet yllä lämpimiä suhteita yhtä lailla populaarikulttuuriin kuin tieteeseenkin. 


AST ja Sergei Astakhov

AST on monen suulla Venäjän ykköseksi rankatun elokuvaaja Sergei Astakhovin (mm. British Academy Award -voittaja) yhtiö. Astakhov on todellinen innovaattori, joka tekee paitsi taiteellisesti loistavaa jälkeä, myös teknistä kehitystyötä.

Sergei Astakhov on myös merkittävä elokuvavaikuttaja, sillä hän alkoi Neuvostoliiton hajottua palkata työttömiksi jääneitä kollegoitaan oman yrityksensä suojiin. Sergein yrityksen toimitila on samalla kuin suuri tehdas, joka on täynnä elokuva-ammattilaisia ja huipputekniikkaa.  


Glavklub: Zhenja Fjodorov ja Zorge

Zorge on taannoin hajonneen Tequilajazzin johtajan Jevgeni (Zhenja) Fjodorovin uusi yhtye. Tequilajazz oli yksi Venäjän rock-historian kiehtovimmista bändeistä, joka soitti aluksi punkia jazzahtavalla otteella ja kehittyi pikkuhiljaa hyvin elegantiksi vaihtoehtobändiksi. Tequilajazz ehti kiertää maailman arvostetuimpia klubeja ja kerätä varsinkin muusikoiden ja kriitikoiden yksimielisen arvostuksen. Zhenja Fjodorov on rock-uransa ohessa tehnyt myös elokuva- ja teatterimusiikkia ja tullut tätä kautta monipuoliseksi kulttuuri- ja musiikkivaikuttajaksi.  

Taitelijaresidenssi
 

Viimeisenä paikkana kävimme tutustumassa paikalliseen taiteilijaresidenssiin ja taitelija-ateljeehen, jossa työskenteli useita eri alojen taitelijoita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti