tiistai 3. toukokuuta 2011

JoukKOKOhtauksesta aluekehittämisen eväitä uudelle hallitukselle

Mikä on uuden hallituksen aluepoliittinen linja? Mitä uusi hallitusohjelma aikoo sanoa Suomen alueellisesta kehityksestä, kuntarakenteesta ja kansallisesta aluerakenteesta? Mitkä teemat ovat tärkeitä nyt ja tulevaisuudessa? Millaisilla välineillä Suomea kehitetään 2014 alkaen, kun nykyiset EU- ja kansalliset ohjelmat päättyvät?

Näitä kysymyksiä pyöritetään 48 tunnin ajan Hämeenlinnassa 3.-5.5.2011 järjestettävässä joukKOKOhtauksessa. Vanajanlinnaan vastauksia etsimään kokoontuu 500 aluekehittäjää kaikkialta Suomesta. Kahdessatoista eri sessiossa työstetyt ajatukset julkistetaan tapahtuman päätteeksi 5. toukokuuta. Niistä odotetaan löytyvän aineksia myös tuleviin hallitusneuvotteluihin.

Tilaisuudessa on esillä alueellisen koheesio- ja kilpailukykyohjelman (KOKO) kansallisten verkostojen teemat, eli innovaatiot, hyvinvointi, luovat alat, maankäyttö- asuminen ja liikenne, kansainvälistyminen Venäjälle, matkailu sekä ikärakenteen haasteet. Suomen kunnat valitsivat nämä teemat kaksi vuotta sitten keskeisimmiksi aluekehittämisen teemoiksi ohjelmakaudelle 2010–2013.

KOKOn teemojen lisäksi tapahtumassa ovat esillä johtaminen Sitran opein sekä valmennus aluekehittäjän osaamisen vahvistajana. Kysymyksiä käsittelevät myös alue- ja rakennepolitiikan neuvottelukunta avoimessa kokouksessaan. Suomen kehitystä ja kehittämistä kommentoivat OECD:n ja arvostetuituimpien eurooppalaisten aluekehitystutkimuslaitosten johtajat sekä muun muassa Euroopan kysytyimpiin luennoitsijoihin lukeutuva kehitystrendien tulkki Magnus Lindkvist Tukholman kauppakorkeakoulusta. 

JoukKOKOhtauksen järjestää työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä KOKO:n teemaverkostojen, Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeen Liiton kanssa.


KOKO on aluelähtöinen aluekehittämisen ohjelma

KOKO (alueellinen koheesio- ja kilpailukykyohjelma) on työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima aluelähtöinen aluekehittämisen ohjelma, joka alueiden antaman palautteen mukaan on vahvistanut seutujen sisäistä ja seutujen välistä yhteistyötä erityisesti elinkeino- ja innovaatiopolitiikassa. KOKO on myös työkalu rakennettaessa laaja-alaisesti houkuttelevaa toimintaympäristöä yrityksille ja asuinympäristöä asukkaille. Ohjelmassa aloitti 52 kuntien muodostamaa ohjelma-aluetta ja seitsemän teemaverkostoa. Yhteensä KOKOssa toteutetaan yli 200 toimenpidekokonaisuutta.

KOKO:ssa tehdään yhteensä noin 150 htv:n työpanos vuosittain. KOKO:on käytettiin vuonna 2010 noin 20 miljoonaa euroa, ja ohjelmalla on ollut vaikutus noin 150–200 miljoonan euron kehittämishankkeiden käynnistymiseen. KOKO toimii kohtuullisen hyvin osana maakunnallista kehittämisjärjestelmää.

Lisätietoja verkossa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti